Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава26.02.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ САВЕ КОД ВИШЕГРАДАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у четвртак, 26. фебруара, на православни празник светог Симеона Мироточивог, у манастиру Светог Саве на Горњој Лијесци код Вишеграда служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и три ђакона.

Митрополит Николај је у чин јерођакона рукоположио монаха Стефана.

Прочитај више


24.02.2009
НЕПРИХВАТЉИВО ПРЕДЛОЖЕНО РЈЕШЕЊЕ О ФИНАНСИЈСКОЈ КОМПЕНЗАЦИЈИ НАЦИОНАЛИЗОВАНЕ ИМОВИНЕ

Скупштина Међурелигијског вијећа /МРВ/ у БиХ одржала је данас у Сарајеву 50. сједницу на којој је разматрала предложена рјешења новог преднацрта закона о денационализацији.

Забринути за судбину национализоване имовине правних и физичких лица, вјерника, али и цркава и вјерских заједница, чланови Скупштине МРВ-а донијели су одлуку да на адекватан начин упознају јавност са ставовима вјерских лидера четири историјски утемељене цркве и вјерске заједнице, које не желе да преузму одговорност за предложена рјешења.

Прочитај више


21.02.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СУСРЕО СЕ СА ПАЛЕСТИНСКИМ АМБАСАДОРОМ У БиХ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај примио је у петак, 20. фебруара, у својој резиденцији у Сарајеву Његову екселенцију амбасадора Палестине у БиХ господина Хусеина Амира Сакера Ростома.

Господин Ростом упознао је митрополита Николаја са ситуацијом у Палестини, истакавши да на том подручју људи свих вјера проживљавају тешке тренутке.

Господин Николај упознао је палестинског амбасадора у БиХ о свом недавном боравку у Палестини гдје је од 11. до 14. фебруара у Витлејему учествовао на 15. Конференцији Међународног фонда јединства православних народа.

Високопреосвећени је обавјестио госта да су учесници конференције били јединственог мишљења да сукоб на подручју Палестине треба да буде ријешен мирним путем и преговорима.

Господин Ростом поклонио је митрополиту Николају крст из Витлејема и традиционалну палестинску мараму.


17.02.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ГОВОРИО О УЛОЗИ СПЦ И ВЈЕРСКИХ ВОЂА У БиХ У ПОМИРЕЊУ НАКОН РАТАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај обратио се учесницима 15. конференције Међународног фонда јединства православних народа која је одржана од 11. до 14. фебруара у Витлејему и говорио о ангажовању Српске православне цркве /СПЦ/ у помирењу након посљедњег рата у БиХ и значају формирања Међурелигијског вијећа у БиХ.

Митрополит Николај је рекао да се одмах након окончања рата у БиХ 1996. године, у име Његове светости патријарха српског Павла, укљиучио у процес настанка Међурелигијског вијећа које окупља традиционалне цркве и вјерске заједнице у БиХ – СПЦ, Исламску заједницу, Римокатоличку цркву и Јеврејску заједницу.

Прочитај више


11.02.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА ГОДИШЊОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ МЕЂУНАРОДНОГ ФОНДА ЈЕДИНСТВА ПРАВОСЛАВНИХ НАРОДАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај борави у Палестини гдје ће, на позив Његове светости патријарха јерусалимског и све Палестине господина Теофила III и предсједника Палестинске националне аутономије господина Махмуда Абаса учествовати на 15. годишњој конференцији Међународног фонда јединства православних народа која се одржава од 11. до 14. фебруара у Витлејему.

Тема овогодишње конференције је „Улога традиционалних религија у налажењу мирних рјешења и одговора на изазове глобалних и регионалних криза и сукоба“.

Предвиђено је да се митрополит Николај обрати учесницима конференције која се одржава с циљем развијања Програма за јачање сарадње парламентарних, друштвених и вјерских представника земаља православне духовне традиције, у оквиру подршке Међупарламентарној скупштини православља.

Конференција Међународног фонда јединства православних народа прошле је године одржана у Бањалуци од 26. до 29. фебруара.


06.02.2009
ПОДЈЕЛА ДРЖАВНЕ ИМОВИНЕ НОВИ АТАК НА ЦРКВЕНУ ИМОВИНУ

Митрополија дабробосанска Српске православне цркве /СПЦ/ непријатно је изненађена и огорчена најновијим атаком на њену од комунистичких власти нелегално одузету имовину, а изненађење и огорчење је веће што то чине они од којих се очекивало и очекује да помогну у враћању отете имовине.

Договором о подјели државне имовине у Пруду, а касније и у Бањалуци, представници власти донијели су одлуку којом се, између осталог, поновно дијели и одузета имовина СПЦ, јер нема сумње да дио имовине која је предмет подјеле чини и црквена имовина, отета од стране комунистичке власти.

Прочитај више


03.02.2009
МАНАСТИР РАВНΑ РОМАНИЈΑ ДОБИО ЗАШТИТНИЦУ – ИКОНУ БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ

Манастир светог великомученика Геοргија на Равној Романији добио је своју заштитницу – копију иконе Пресвете Богородице Млекопитатељице, коју су, по узору на оригиналну икону у цркви испоснице светог Саве у Кареји, начинили хиландарски монаси на Светој Гори.

Ову икону је, заједно са иконом Богородице Тројеручице и Патерицом - игуманским штапом светог Саве Освећеног, из Манастира светог Саве Освећеног у Палестини на Свету Гору донио свети Сава Српски у 13. вијеку, након свог првог поклоничког путовања у Свету земљу.

Према ријечима настојатеља манастира светог великомученика Георгија, јеромонаха Андреја, икона ће ове године обићи све храмове Митрополије дабробосанске у којима ће јој се вјерници поклонити, да би у јануару наредне године поново била враћена у овај манастир, гдје ће трајно остати.


01.02.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ У ЧИН СВЕШТЕНИКА РУКОПОЛОЖИО ЂАКОНА АЛЕКСАНДРА ЦРНОГОРЦА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 1. фебруара, у храму Успења Пресвете Богородице у Мокром, општина Пале, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење седам свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

У току литургије митрополит Николај је у чин свештеника рукоположио ђакона Александра Црногорца.

Црногорац ће бити свештеник у Министарству одбране БиХ, гдје ће радити као стручни савјетник у Канцеларији православног душебрижништва.

Митрополит Николај је честитао новорукоположеном свештенику и пожелио му да свештеничка служба буде на спасење и њему и свим православцима у Министарству одбране и Оружаним снагама у БиХ.