Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава29.11.2008
ПОРУКА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА ПОВОДОМ БОЖИЋНОГ ПОСТА


Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај упутио је поруку православним хришћанима, вјерницима Српске православне цркве у Републици Српској, БиХ и свугдје гдје живе у свијету поводом божићног поста, који је почео у петак, 28. новембра.

Поруку митрополита Николаја преносимо у цијелости.

„Срца људи, који увијек провјеравају истине, остала су хладна према Вјечној Истини. У наше дане јасно се види да је срце народа било у праву, да је интелект интелектуалаца био погрешан судија. У наше дане показују се горки плодови разних теорија, па је цио свијет доведен на ивицу незадовољства. Без Бога, духа и морала, крупним словима се исписивало „НАДЧОВЈЕК“.

Прочитај више


27.11.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО ОТПРАВНИКА ПОСЛОВА АУСТРИЈСКЕ АМБАСАДЕ У БиХ МИХАЕЛА ВЕНИНГЕРАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у четвртак, 27. новембра, у својој резиденцији у Митрополији у Сарајеву примио отправника послова Амбасаде Аустрије у БиХ господина Михаела Венингера.

Митрополит Николај је упознао госта са веома добрим односима цркава и вјерских заједница у БиХ.

На састанку је било ријечи и о Српској православној цркви /СПЦ/ у Аустрији и животу српских православних вјерника у тој земљи.

Венингер, као веома добар познавалац српског народа и СПЦ, рекао је у разговору са митрополитом Николајем да му је познато са каквим се проблемима СПЦ и њени вјерници сусрећу на Космету.

Венингер је носилац Ордена Светог Саве првог степена, који му је уручио Његова светост патријарх српски господин Павле док је био аутријски амбасадор у Београду 1993. године.


26.11.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ РУКОПОЛОЖИО ЂАКОНА МИЉАНА РАЂЕНОВИЋА У ЧИН СВЕШТЕНИКАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу, 26. новембра, на православни празник светог Јована Златоустог, у цркви Светог пророка Илије у Сокоцу, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење пет свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је током литургије рукоположио ђакона Миљана Рађеновића из Рогатице у чин свештеника.

Господин Николај честитао је свештенику Миљану Рађеновићу рукоположење и благословио његов будући свештенички рад, нагласивши да увијек, прије свега, треба да служи Богу, својој светој Цркви и својим вјерницима, те да буде узор хришћанског живота.

Миљан Рађеновић ће бити свештеник у храму Светог Пантелејмона на Вучијој Луци, општина Источни Стари Град.


25.11.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО БРИТАНСКОГ АМБАСАДОРА У БиХ МАЈКЛА ТЕЈТЕМАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у уторак, 25. новембра, у својој резиденцији у Митрополији у Сарајеву примио Његову екселенцију новоименованог амбасадора Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ Мајкла Тејтема.

Пожељевши му добродошлицу у прву српску кућу у БиХ, митрополит Николај је амбасадру Тејтему рекао да је дошао на дужност у малену земљу чији су народи и она сама много страдали у протеклом рату, али да су сада међуљудски и међурелигијски односи на достојној висини.

Прочитај више


25.11.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО КОМАНДАНТА КАРАБИЊЕРА ВИНЋЕНЦА КОСТАНТИНИЈАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у уторак, 25. новембра, у својој резиденцији у сједишту Митрополије у Сарајеву примио команданта ЕУФОР-овог контингента карабињера пуковника Винћенца Костантинија.

Митрополит Николај рекао је у разговору са пуковником Костантинијем да се прилике у БиХ још нису у потпуности средиле, након посљедњег рата, изразивши наду да ће политичари наћи заједнички језик и договорити се.

Прочитај више


25.11.2008
У ДОБРУНУ ПРОМОВИСАНА КЊИГА „ЗАБОРАВЉЕНИ ЗЛОЧИН – СТАРИ БРОД“У манастиру Успенија Пресвете Богородице у Добруну промовисана је књига „Заборављени злочин – Стари Брод“, коју су, уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја, издали Издавачка кућа „Дабар“ и Српско соколско друштво „Соко“.

Књига је зборник стручних радова са научног скупа који је љетос одржан у Рогатици, а у којем се из историјског угла гледа на покољ око 6 000 српских цивила који су починиле усташке јединице Јуре Францетића у прољеће 1942. године у селима Стари Брод и Милошевићи, на обали Дрине, низводно од Вишеграда.

У књизи су забиљежена и свједочења ријетких преживјелих који потврђују и њемачке изворе да се бјежећи од усташке каме у набујалу Дрину заједнички бацило више од 300 српских дјевојака.


24.11.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ РУКОПОЛОЖИО ЂАКОНА МЛАДЕНА МИКАВИЦУ У ЧИН СВЕШТЕНИКА, А МИЉАНА РАЂЕНОВИЋА У ЧИН ЂАКОНАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у понедјељак, 24. новембра, на православни празник светог Стефана Дечанског – Мратиндан у храму Свете Тројице у Рогатици служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење шест свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је у току литургије рукоположио ђакона Младена Микавицу из Рудог у чин свештеника, а Миљана Рађеновића из Рогатице у чин ђакона.

У пригодној бесједи господин Николај је говорио о животу и дјелу Стефана Дечанског.

Честитајући свештенику Младену Микавици и ђакону Миљану Рађеновићу рукоположење, митрополит Николај им је скренуо пажњу да су они будући пастири Христовог стада, нагласивши да је свештенички позив један од најодговорнијих, јер су свештеници задужени да се брину о душама својих вјерника.

Господин Николај је у недјељу, 23. новембра, служио Свету архијерејску литургију у манастиру Успенија Пресвете Богородице у Добруну у току које је у чин ђакона рукоположио Младена Микавицу.


21.11.2008
СТАРА ЦРКВА У САРАЈЕВУ ПРОСЛАВИЛА КРСНУ СЛАВУ АРАНЂЕЛОВДАНСтара српска православна црква Светог архангела Михаила на Башчаршији у Сарајеву прославила је у петак, 21. новембра, крсну славу Сабор светог архангела Михаила и осталих небеских сила бестјелесних – Аранђеловдан.

Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај, уз саслужење пет свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Прочитај више


20.11.2008
ЗАВРШЕНА ГРАДЊА ЦРКВЕ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ОСИЈАМА КОД КАЛИНОВИКА

У мјесту Осија, општина Калиновик, парохија миљевинска, завршена је изградња храма посвећеног Светој Тројици и парохијског дома – задужбине породице Драшковић.

Преостало је да у храму и парохијском дому буду завршени унутрашњи радови како би на прољеће наредне године могли да буду освјештани.

Прочитај више


19.11.2008
РЕПОРТАЖА О САБОРНОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ СРПСКОЈ ЦРКВИ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

ОД ХАЏИ ЛОЈИНА НАСИЉА ДО ОБНОВЕ
Саборна православна српска црква у Сарајеву, посвећена Рођењу Пресвете Богородице, један од три православна храма у ужем градском дјелу Сарајева, међу православним вјерницима позната је још и као „нова“ или „господска“ црква.

Према ријечима старјешине овог храма свештеника Борислава Ливопољца, назив „нова“ за Саборну цркву потиче још из периода њене градње у другој половини 19. вијека и задржао се до дана данашњег. Назив „нова“ даровао јој је народ, највјероватније због тога што је то тада била прва и једина црква у Сарајеву, уз Стару цркву, посвећену Светом Архангелу Михаилу.

Прочитај више


16.11.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У МИЉЕВИЋИМАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 16. новембра, на православни празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, у храму Светог великомученика Георгија у Миљевићима, општина Источно Ново Сарајево, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење пет свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Ђурђиц је и крсна слава храма, па је митрополит Николај освештао славско жито и преломио славски колач, након чега је обављена литија око цркве.

Прочитај више


10.11.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ БОРАВИО У ПОСЈЕТИ СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВЕНОЈ ОПШТИНИ У БЕЧУЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај боравио је од петка, 7. новембра, до недјеље, 9. новембра, у посјети Српској православној црквеној општини у Бечу.

Митрополит Николај је у суботу, 8. новембра, на Митровдан, у бечком храму Васкрсења Христова, а у недјељу, 9. новембра, у храму Светог Саве, служио свете архијерејске литургије, уз саслужење свештенства Српске, Руске, Бугарске и Цариградске патријаршије.

Прочитај више


10.11.2008
ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ И РЕСТАУРАЦИЈУ САБОРНОГ ХРАМА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ ПОТРЕБНО ОКО ДВА МИЛИОНА КМУ току су радови на реконструкцији и рестаурацији Саборне цркве Рођења пресвете Богородице у Сарајеву за које су потребна средства од око два милиона КМ.

Старјешина Саборне цркве свештеник Борислав Ливопољац рекао је да већ низ година постоје разна оштећења у виду пукотина на темељима, прокишњавања крова, напрслина и пукотина на сводовима и луковима, те да се она увећавају и умоножавају и тиме угрожавају храм.

Прочитај више


02.11.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ У ЧИН СВЕШТЕНИКА РУКОПОЛОЖИО ЂАКОНА СРЕДОЈА АНДРИЋАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај служио је у недјељу, 2. новембра, Свету архијерејску литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, уз саслужење осам свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Током литургије митрополит Николај је у чин свештеника рукоположио ђакона Средоја Андрића и поставио га за пароха у Вишеграду.

Господин Николај честитао је свештенику и бесједио о узвишености свештеничког позива.

Митрополит Николај је у петак, 31. новембра, на празник Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског, на Цетињу служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија и Њихових преосвештенстава епископа будимљанско-никшичког господина Јоаникија, липљанског господина Теодосија, диоклијског господина Јована и умировљеног захумско-херцеговачког господина Атанасија.