Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава28.02.2007
ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЈЕТА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ


У Сокоцу је, 17. фебруара oвe године, одржана Четрнаеста редовна сједница Епархијског савјета Митрополије дабробосанске.

Сједница је отпочела призивом Светог Духа, који је у капели Митрополије служио Његово Високопреосвештенство Митрополит Г. Николај, након чега је поздравио све чланове Епархијског савјета, топло им се захваливши на одзиву.

Говорећи о тренутном стању у Митрополији дабробосанској, Високопреосвећени Митрополит Г. Николај обавијестио је Епархијски савјет да је оно и даље тешко, нарочито у црквеним општинама и парохијама које се налазе на територији Федерације Босне и Херцеговине, одакле се, само из Митрополије дабробосанске, иселило око 280.000 вјерника, остављајући за собом велику имовину, како приватну тако и црквену. Иако суочени са многим тешкоћама, захваљујући најприје вјерном народу, а затим и свештеницима, у 2006. години остварени су добри резултати.

Током сједнице разматран је Завршни рачун Митрополије за 2006. годину, као и приједлог Буџета за 2007. годину. Слиједили су извјештаји о стању фондова Митрополије, те о грађевинској и издавачкој дјелатности. Епархијском савјету су поднијети извјештаји о раду Богословског факултета и Богословије у Фочи, о активностима Кола српских сестара и извјештај Просвјетног одбора Митрополије дабробосанске о успјеху полазника Православне вјеронауке у основним школама у Републици Српској. Такође, Епархијски савјет обавјештен о току враћања зграде сарајевске Богословије и друге имовине у Сарајеву.

Савјет је дискутовао о проблемима са којима се свештеници сусрећу на својим парохијама, међу којима је и неовлашћена продаја свијећа, тешкоће у градњи и обнови цркава и црквених објеката, те покушаји одређених погребних друштава да свештенике претворе у своје службенике.

Савјет је, такође, са одобравањем примио на знање вијест да су у Митрополији дабробосанској одржане три јавне трибине о страдању српског народа на Косову и Метохији, те препоручио скупљање помоћи за страдалнике.


28.02.2007
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПОСЈЕТИО СВЕТУ ЗЕМЉУОд 4. до 14. фебруара ове године, са групом од десет ходочасника, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај посјетио је Свету Земљу.

Путовање је почело у Манастиру Свете Катарина на Синају, гдје су се ходочасници поклонили мјесту на коме је Мојсеј примио Десет Божјих заповијести. Са Синаја, пут је водио у Јерусалим, а успут је посјећен Кумран, потом Јерихон и манастир Четрдесетнице на Гори кушања, те манастир Светог Георгија Хозевита у Вади Келту.

У Јерусалиму, ходочасници су обишли мјесто Вазнесења Господњег, манастир Елеону на Маслинској гори, те Гетсимански врт са црквом Богородичиног гроба, руским манастиром Марије Магдалине, црквом Оче наш и манастиром у Малој Галилеји. Такође, посјећен је и Музеј холокауста, те сала Тајне вечере и гроб цара Давида на Сионској гори. Одатле, пут је настављен према Ен Карему и манастиру Светог Јована Крститеља, а у повратку за Јерусалим посјећен је манастир Часног Крста.

У храму Христовог Васкрсења, у ком се налазе Голгота и Христов гроб, Високопреосвећени Митрополит Николај је, уз саслужење још тројице епископа, служио Свету Литургију и причестио велики број православних поклоника из разних земаља.

Ходочашће је настављено путовањем у Витлејем, гдје је посјећен храм Христовог рођења, а у Јудејској пустињи манастир Светог Саве Освећеног, Светог Теодосија и манастир у Пољу Пастира. Следећих дана пут је ходочаснике одвео у Галилеју, најприје на Тавор – гору Преображења Господњег, а потом су посјетили Гору блаженсатва, Капернаум, Табху (мјесто умножења хљебова и рибе) и манастир Дванаест апостола на самој обали Галилејског језера. Путовање до Јордана настављено је бродом, а даље је слиједио одлазак цркве у Кани Галилејској и цркве Благовијести у Назарету. На крају овог поклоничког путовања, посјећен је манастир Светог великомученика Георгија у Лиди.

Током боравка у Јерусалиму, Високопреосвећеног Митрополита са поклоницима примио је у престоној дворани Јерусалимске патријаршије Његово Блаженство Патријарх јерусалимски и све Палестине Г. Теофил III.

У једночасовном разговору, између Патријарха и Митрополита су размијењена искуства живота Цркве Христове у нехришћанском окружењу. Блажењејши Патријарх је захвалио Господину Митрополиту за оно што у својој пастирској служби чини за цијелу Православну Цркву, те његову истрајност у чињењу добра на усијаном Балкану, гдје је кроз историју увијек било великих немира и трагедија.

Митрополит Николај је Патријарха упознао са историјском повезаношћу Јерусалима и Сарајева, поготову током вледавине Османског царства, када су сарајевски трговци преко својих свештеника слали велике прилоге за помоћ Јерусалимској патријаршији и редовно долазили на ходочашће у Свету Земљу. Патријарх Теофил се обрадовао идеји коју је изнио Господин Митрополит, да се кроз размјену студената обнови ова веза између Патријаршије јерусалимске и Митрополије дабробосанске.

Опраштајући се од Његовог Блаженства, Митрополит Николај је уручио поклоне ходочасничке групе, копију Чудотворне иконе Богородице Чајничке као и мало архијерејско облечење: епитрахиљ и омофор. Заузврат, Патријарх је Митрополиту даровао крст и панагију, а сваком од ходочасника пригодан поклон и патријарашку Грамату.

с.Ј.Г.


05.02.2007
НОВИ ПОКУШАЈ ПРОВАЛЕ У ПРАВОСЛАВНИ ЦРКВУ У ПОФАЛИЋИМА

САРАЈЕВО, 5. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Непознати починиоци ноћас су провалили у православну цркву Преображења Господњег у Пофалићима, у федералном Сарајеву, из које нису ништа успјели да однесу, рекао је Срни отац Јадран Даниловић.

Он је навео да су провалници на главним вратима обили катанац и ушли у помоћну просторију, али због безбједносне жељезне шипке нису успјели да обију украсна врата и уђу у цркву.

Даниловић је нагласио да су починиоци разбили и један прозор и оштетили улазна и украсна врата.

Према његовим ријечима, о овоме је обавијештен МУП Кантона Сарајево чији су припадници јутрос извршили увиђај.

"У посљедњих пет шест година ова црква је обијана 15 до 20 пута", истакао је отац Јадран Даниловић.