Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава22.10.2007
ОСВЕЋЕНА НОВА ЦРКВА У ФОЧИЊегово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански и цијеле Италије г. Јован, с више епископа, свештеника и ђакона, 13. октобра ове године, извршио је велико освећење новоизграђеног храма на Велечеву у Фочи. Саслуживали су епископи: шабачко-ваљевски Лаврентије, банатски Никанор, славонски Сава, милешевски Филарет и будимљанско-никшићки Јоаникије, 20 свештеника и 8 ђакона.

Храм је посвећен Светом Василију Острошком, чије име носи Богословски факултет, и Светом Свештеномученику Петру Дабробосанском, чије име носи Богословија. Саграђен је за потребе Богословског факултета и Богословије, али је отворен за све посјетиоце. У њему се, од 8. октобра ове године, налазе мошти Светог свештеномученика Момчила Челебићког, које су пренијете из цркве Светог Николе у Ријеци код Челебића.

Свечаности су присуствовали министар вјера у Влади Републике Србије Радомир Наумов, директор Секретаријата за вјере Републике Српске Јово Турањанин, ректор Београдске богословије протојереј-ставрофор др Драган Протић, градоначелник Никеје у Лариси, представник краљевског двора у Београду, представник Исламске заједнице у Фочи, ученици и студенти, и многобројни вјерници.

Послије чина освећења, протојереју-ставрофору др Предрагу Пузовићу, декану Богословског факултета у Фочи, уручен је Орден Светог Саве другог степена, којим га је одликовао Свети архијерејски синод Српске православне цркве на приједлог Митрополита дабробосанског Николаја. Митрополија дабробосанска одликовала је протојереја-ставрофора Лазара Васиљевића, секретара Богословског факултета у Фочи, златним орденом Светог Свештеномученика Петра Дабробосанског, а свештенике Милосава Видаковића, пароха вишеградског, Миломира Ковача, пароха у Источном Сарајеву, Милојка Дробњака, пароха мокрањског и Чеда Ђуреиновића, пароха војковићког, правом ношења напрсног крста.

У току Свете Литургије, протојереј др Драгомир Сандо, професор Богословског факултета, бесједио је о правој вјери у коју нас и призива овај дивни дан. А по завршетку службе Митрополит загребачко-љубљански и цијеле Италије г. Јован уручио је митрополиту Николају Орден првог степена „Кантакузине Катаринe Бранковић”, којим га је одликовала Mитрополија загребачко-љубљанска.

На свечаном ручку, послије Свете Литургије, више бесједника честитало је Митрополиту Николају јубилеј – 50 година рада у просвјетној служби, истичући његове велике заслуге и хришћанске врлине.

Претходног дана одржана је свечана академија посвећена Покрову Пресвете Богородице. Осим министра вjера у Влади Републике Србије и директора Секретаријата за вјере Републике Српске, академији су присуствовали предсједник Академије наука и умjетности Републике Српске академик проф. др Раjко Кузмановић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Митар Новаковић, са свим деканима тог Универзитета, фочански начелник Здравко Крсмановић, професори богословских факултета из Београда и Либертвила, руководство грчке општине Никеја, те представници бројних општина из Српске и Србије. У свечаном програму наступила је позната умјетница из Србије Биљана Крстић са групом Бистрик, а учествовали су хор и рецитаторска група Богословског факултета и Богословије, док је свечану бесједу одржао декан Богословског факултета протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић.

Пројекат за новоизграђену цркву урадио је проф. др Љубиша Фолић. Темељи су освећени на дан Светог Василија Острошког 1998. године, а изградњу су помогли Влада Републике Српске и Митрополија дабробосанска, општина Фоча, Министарство вјера Републике Србије и православни вјерници из цијеле Босне и Херцеговине и шире.

протојереј-ставрофор Ранко М. Билинац


17.10.2007
РАЗГОВОР С МИТРОПОЛИТОМ ДАБРОБОСАНСКИМ Г. НИКОЛАЈЕМ

СА ИЗВОРА ВОДЕ ЖИВЕ
Са шездесет година у монаштву, педесет у просветном раду и тридесет пет у архијерејској служби, митрополит Николај ове године је одликован Орденом светог Саве Првог степена. Истим орденом био је одликован пре двадесет година, али није га примио јер се сматрао недостојним за такво високо признање. Овога пута, иако није променио мишљење, због поштовања одлуке Светог Архијерејског Сабора наше цркве, примио је одликовање.

Прочитајте цијели текст