Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава28.04.2006
ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У САРАЈЕВСКОЈ САБОРНОЈ ЦРКВИНа дан Васкрсења Господњег, 23. априла 2006. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је Свету Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа хумског Г. Максима, те свештеника и ђакона Митрополије дабробосанске.

Пред великим бројем окупљених вјерника прочитана је Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, након чега се Високопреосвећени Митрополит обратио својом честитком:

"Период кроз који пролазимо, обилује како радостима тако и бригама, док је Празник који светкујемо пун највеће радости, јер је Христово Васкрсење – празник побједе над смрћу и ужасом пакла. Наиме, по своме Васкрсењу, Христос је поздравио жене мироносице ријечима: „Радујте се!“ (Мт 28,9), те отуда, сви ми хришћани можемо пјевати: „Христос васкрсе,“ али и: „Радујте се, народи, и веселите се,“ јер „Христос устаде, радост вјечна“.

Овај поздрав садржи цијело Јеванђеље, благовијест да је Христос заиста васкрсао да би Собом васкрсао цио род људски. Смрт је поражена, бол и пропадљивост укинути – замијењени радошћу и животом вјечним. Овим Празником је остварена највећа нада човјечанства и омогућено вјечно радовање. Као што се Апостоли обрадоваше Христовим Васкрсењем, тако се и ми радујемо, јер Васкрсењем Његовим дође радост васцијелом свијету. Радост извире из Васкрсења, а Васкрсење потиче из гроба, који је био резултат човјековог падања.

Човјек, створење Божје, саздан по слици и прилици Творца, нарушивши заповијест о посту у Рају, постао је смртан, роб гријеха, изгубио је наду на радост и бесмртност. Ни у Старом завјету, све до доласка Христовог у овај свијет, људи нису знали куда одлазе послије смрти, нити су могли да схвате тајну смрти. Али, нека је слава Богу – Христос постаде Богочовјек, бјеше разапет и погребен, сиђе у Ад, дакле, уђе у дубину крајње таме, узе човјека и узведе га на висину. Због тога исповиједамо да устаде из мртвих и постаде Васкрситељ свих оних који повјероваше у Њега – Месију, о коме је толико наговјештавано кроз цијели Стари завјет.

Послије тог јединственог догађаја, Он опет бјеше са нама, показиваше се многима као Васкрсли, а потом се вазнесе на небеса, да би и нама показао да од тада сви знамо како је Васкрсли Христос припремио свима нама блиставо и свијетло мјесто, и то вјечно, са Своје десне стране.

Овим мислима о празнику Христовог Васкрсења желимo Вас све поздравити и од Васкрслог пожељети свако добро; по јеванђелској поруци, очекујемо да се вјера у Бога умножи и уз међусобну љубав крунише миром и добром вољом међу људима.

Очекујемо, с правом, да напади и све учесталије клевете на православни српски народ у Босни и Херцеговини, али и ван ове мале балканске земље, већ једном престану. Крајње је вријеме да се примјењује једнак однос према свима грађанима ове земље, и да поштовање људских права не остане само на папиру, него да се самоодговорно угради у сваку личност. Тако очекујемо да се, послије многих молби и тражења, након дугих 65 година врати наша зграда Богословије у Сарајеву. Очекујемо да властодршци своја обећања испуне, и поручујемо да се залажемо у правцу да сваки народ у овој земљи треба да има, чува и његује своје посебности и своја знамења, јер ако њих нема, нема ни тог народа у Босни и Херцеговини.

Ово је наша главна порука, у духу овог великог Празника, јер се љубављу Васкрситеља побјеђује сваки гријех и настаје међусобно служење.

На све призивамо Божји благослов, и поздрављамо вас најрадоснијим поздравом: ХРИСТОС ВАСКРСЕ!"


19.04.2006
ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈАЗа потребе свих медија, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Господин Николај прочитаће Васкршњу честитку у петак, 21. априла у 12 сати, у митрополитској резиденцији у Сарајеву, Улица З. беретки број 3.


13.04.2006
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПОСЈЕТИО ПРЕМИЈЕРА ДОДИКАЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, заједно са деканом Богословског факултета у Фочи проф. др Предрагом Пузовићем, посјетио је данас у Бањој Луци предсједника Владе Републике Српске г. Милорада Додика. У току двочасовног разговора ријечи је било о положају Српске православне цркве у Босни и Херцеговини, односу са другим вјерским заједницама и о другим питањима.

Премијер Додик је рекао да ће Влада Републике Српске пружити одговарајућу финансијску помоћ Митрополији дабробосанској и другим епархијама Српске православне цркве у Босни и Херцеговини, те да ће посредством републичких институција, помоћи обнову два манастира из 14. вијека, Свете Тројице у Возућици и Успења Пресвете Богородице у Добруну. Такође, рекао је да ће Влада помоћи рад Богословског факултета у Фочи, као једине православне високошколске установе у БиХ, и омогућити посебан статус овом факултету у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву.

Високопреосвећени Г. Митрополит упознао је премијера Додика са проблемима које има Српска православна црква, посебно у Сарајеву, гдје још увијек није враћена црквена имовина. Посебно је истакао питање обнављања рада сарајевске Богословије, која је, као прва високошколска установа у БиХ, почела са радом 1882. године.

Г. Додик је исказао разумијевање за наведене проблеме и изјавио да ће од надлежних институција у БиХ затражити да се поштују права и врати имовина Српској православној цркви у Сарајеву, те да јој се обезбиједи равноправан статус у односу на друге цркве и вјерске заједнице. Додао је да се једино уважавањем и поштовањем свих вјерских заједница у БиХ може градити боља будућност конститутивних народа.

Митрополит Николај је упознао премијера Додика са радом Међурелигијског вијећа БиХ, чије је предсједавање недавно преузео, које се, такође, залаже за реституцију одузете имовине.


11.04.2006
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРЕУЗЕО ДУЖНОСТ ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ МЕЂУРЕЛИГИЈСКОГ ВИЈЕЋАМеђурелигијско вијеће у Босни и Херцеговини одржало је данас, 11. априла 2006. године, 38. редовну сједницу. Сједници у Сарајеву су присуствовали: у име реису-л-улеме Мустафе еф. Церића наибу реис хаџи хф. Исмет Спахић, Митрополит дабробосански Г. Николај, Надбискуп врхбосански Винко кардинал Пуљић, и предсједник Јеврејске заједнице г. Јакоб Финци.

На сједници је анализиран рад у протеклој години, те су разматране активности за будуће дјеловање Међурелигијског вијећа. Такође је извршена примопредаја дужности предсједавања Вијећем између Узоритог Надбискупа Винка кардинала Пуљића и Високопреосвећеног Митрополита Николаја, који ће ову дужност обављати наредних годину дана.

Чланови Вијећа дали су изјаву за јавност у којој позивају одговорне инстанце власти и представнике народа да по питању реституције донесу праведан закон који ће се базирати на принципу натуралне реституције. "МРВ БиХ сматра да сви власници одузете имовине, по било којим основама, треба да буду једнаки пред законом. Овим принципом доказаћемо свијету и себи да градимо друштво правде и једнакости за све, поштујући елементарна људска права. Подржавамо оправдане захтјеве власника девизних штедних улога и залажемо се за што скорије доношење Закона о враћању старе девизне штедње, обзиром да је и ово једно од елементарних људских права," каже се у изјави за јавност чланова Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини.


08.04.2006
БЛАГОВИЈЕСТИ У ТРАВНИКУЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Господин Николај служио је јуче, на празник Благовијести, Свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Травнику.

Високопреосвећени Митрополит је честитао велики празник окупљеним вјерницима, наглашавајући да Благовијести означавају почетак Јеванђеља Господа Исуса Христа и да историја новозавјетне Цркве почиње ријечима радости које је Архангел Гаврило упутио Пресветој Богородици.

Након Свете Литургије, Високопреосвећени Митрополит је додијелио грамате захвалности за несебичан допринос опоравку травничке црквене општине, гђи Јованки Шиник из Травника, те министрима у Влади средњебосанског Кантона: правосуђа и управе г. Новаку Јотановићу и образовања науке културе и спорта г. Бранку Голубу.


06.04.2006
МЕЂУРЕЛИГИЈСКА ДЕЛЕГАЦИЈА БиХ У БРИСЕЛУ

У организацији Фондације Конрад Аденауер, представници Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини (МРВ), са сједиштем у Сарајеву, у времену од 2. до 5. априла 2006. године, учинили су посјету европским политичким и вјерским установама у Бриселу.

Делегацију Међурелигијског вијећа сачињавали су: Узорити кардинал Винко Пуљић, надбискуп врхбосански и предсједавајући МРВ; Високопреосвећени митрополит дабробосански Николај Мрђа; г. Ифет Мустафић као лични представник реису-л-улеме др Мустафе Церића, поглавара Исламске заједнице у Босни и Херцеговини; г. Јакоб Финци, председник Јеврејске заједнице у БиХ, као и протођакон Радомир Ракић, предавач на Богословском факултету у Фочи.

За вријеме свога боравка у Бриселу, високу међурелигијску делегацију примили су званичници Европске уније, међу којима комесар за проширење г. Оли Рен и директор ЕУ Дирекције за проширење г. Рајнхард Прибе, затим г. Ерхард Бусек, специјални координатор Пакта стабилности, представници Конференције европских цркава при ЕУ, чланови Комисије католичких бискупских конференција при ЕУ, на чијем је челу Преузвишени бискуп др Јозеф Хомајер, затим представник Исламске заједнице у Бриселу, као и Канцеларије Цариградске патријаршије при ЕУ, и други.

Вјерски великодостојници су званичницима Европске уније изложили структуру и активности МРВ, које су отпочеле и прије званичног успостављања ове установе у јулу 1997. године. Они су такође нагласили важност даљег јачања МРВ и предочили будуће активности које ће бити усмјерене на даљу изградњу и јачање друштва на темељу правде, мира и помирења, равноправности и међусобног повјерења свих грађана БиХ, као и замолили подршку Европске уније око рјешавања проблема у овој земљи, међу којима су истакнути проблем визног режима и незапослености. У наредном периоду ће МРВ усмјеравати своје активности ка интензивнијем раду међу младима и успостављању форума, односно Академије за међурелигијски дијалог.

Висока делегација МРВ БиХ је у свим разговорима истицала јасну опредјељеност за европске интеграције и подршку оваквим настојањима. Званичници Европске уније су истакли важност оствареног дијалога у БиХ и одали признање досадашњем раду Међурелигијског вијећа.