Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


30.01.2006
ДАН СВЕТОГ САВЕ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ЕПАРХИЈИ ДАБРОБОСАНСКОЈ

Поводом прославе дана Светог Саве првог српског архиепископа, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Господин Николај служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве у Блажују код Сарајева.

Говорећи о Светом Сави, у својој Светосавској посланици, Високопреосвећени Митрополит га је упоредио са "стубом" који је Бог одредио да дању и ноћу свијетли и блиста у Српској цркви и српском народу кроз цијелу историју, те да је Свети Сава вијековима стајао и "непорочно ходио творећи правду и говорећи истину из срца свога", указујући Србима на путеве којима имају ходити у свакој прилици и неприлици. "Он је наш Мојсије, наш највећи српски светитељ, духовни и народни вођа и први архипастир наше Цркве, а самим тим и народа," рекао је Митрополит Николај.

Поручујући вјерницима да је на свима да испуњавају аманет Светога Саве - да у своме народу и Цркви дјелају на ономе што је добро и општекорисно, Високопреосвећени Митрополит је све позвао да помогну "онима који пате и који су, милом или силом, остали без свога дома, изградњу храма Светог Саве у Београду и обнову манастира Хиландара, обнову свега онога што је у овом несрећном рату уништено као и да се настоји да буде што мање самоубистава, као и убистава још нерођене и рођене деце." Такође је одговорне позвао да на Косову и Метохији учине све како би тамо дошло до повратка Срба и других својим домовима и на своја имања, да се у Црној Гори и Македонији Мајка Црква послуша, а у Хрватској престану разне неприлике и напади на Србе и српске храмове.

Након Свете Литургије пресјечен је славски колач, а потом је одржан и пригодан дјечији светосавски програм. 


СВЕТОСАВСКИ ПРИЈЕМ

У суботу, 28. јануара, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Господин Николај поздравио је званице на, већ традиционалном, светосавском пријему у владичанском двору у Сарајеву.

У поздравној бесједи Високопреосвећени Митрополит говорио је о животу и дјелу првог Архиепископа Српске цркве, чију је самосталност издејствовао 1219. године.

"Свети Сава је жив и данас за све нас који га се молитвено сјећамо. Он зна да сваки дух не свијетли, јер дух таме даје мржњу, а не љубав, мир и добре међуљудске односе", рекао је Митрополит Николај пред званицама из политичког, вјерског и културног живота, те истакао да је Свети Сава говорио и писао о потребама како српског тако и осталих балканских народа и да се борио за хришћанску вјеру, част и славу српског народа.

"Он није мислио да је рођен само за оца и мајку него и за своју цркву и отаџбину", нагласио је Високопреосвећени Митрополит, додавши да је српски народ често кроз историју овако размишљао.

Пријему су присуствовали представници Римокатоличке цркве, Јеврејске заједнице, Предсједавајући Предсједништва БиХ Иво Миро Јовић, Министар правде БиХ Слободан Ковач, амбасадори Кине, Русије и Словачке, као и представници власти, удружења, културе и медија.


 

13.01.2006

У ЗЕНИЦИ ЗАПАЉЕНА ЗАСТАВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕУ ноћи, 12. јануара 2005. године, непозната лица су запалила заставу Српске православне цркве, постављену на храму Рођења Пресвете Богородице у Зеници.

Застава је на храм постављена на Бадњи дан, с намјером да се и на тај начин обиљеже Божићни празници и Нова година по старом календару.
Капија на улазу у црквену порту била је закључана, тако да починиоци нису могли случајно запалити заставу, него су смишљено, у касним ноћним сатима, прешли преко црквене ограде са очигледном намјером да изврше ово недјело, иако је храм споља добро освијетљен.

О овом немилом догађају обавијештена је локална полиција, чији су припадници извршили увиђај.


 

09.01.2006
БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ ПРОСЛАВЉЕНИ У ЕПАРХИЈИ ДАБРОБОСАНСКОЈ

У свим храмовима Епархије дабробосанске, и ове године свечано је прослављено Рођење Господа нашег Исуса Христа.

У суботу, првог дана празника, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је Свету Литургију у Саборној цркви у Сарајеву, уз саслужење шест свештеника и ђакона. Уз више стотина вјерника, Светој Литургији је присуствовао Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, а обезбијеђен је био и директан радио-телевизијски пренос.

Другог дана празника, у недјељу, Високопреосвећени Митрополит Г. Николај служио је Свету Литургију у храму св. пророка Илије у Сокоцу, а у поподневним часовима, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом хумским Г. Максимом, поздравио је званице на божићном пријему, који је приређен у владичанском двору у Сарајеву.

„Дани великих празника народа у Босни и Херцеговини представљају право вријеме да свако из свог звања и са свог положаја самоодговорно каже: Ја знам да сам понизни слуга Господа мога и народa који живе у овој малој држави на брдовитом Балкану. То и јесте демократија: вјера у Бога и вјера у народе, дакле - бити слуга Богу и народима,“ поручио је Високопреосвећени Митрополит Николај и честитао празник Рођења Христовог „свој браћи хришћанима у свијету, који данас дочекују и прослављају рођендан Месије, прореченог и очекиваног, као и свима у граду Сарајеву и Босни и Херцеговини, који Божић молитвено и у љубави дочекују.“

Пријему су, између осталих, присуствовали: Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић са својом пратњом, представници Исламске и Јеврејске заједнице, чланови Предсједништва Босне и Херцеговине, представници Парламента и Вијећа министара Босне и Херцеговине, те представници власти Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, као и многобројни просвјетни и културни радници. Присутни су били амбасадори: Србије и Црне Горе, Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, Европске Уније, Француске, Њемачке, Аустрије, Бугарске, Пољске, Малезије, затим представници амбасада Грчке, Словеније, Ватикана, Египта, дипломатских мисија и међународних институција и организација чија су представништва у Сарајеву.


02.01.2006
БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА

У сриједу, 4. јануара 2006. године, у 11,00 сати, у Митрополитској резиденцији у Сарајеву, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Господин Николај прочитаће Божићну посланицу за потребе електронских медија.

Божићна посланица Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Николаја