Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава6.12.2005
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ОПРОШТАЈНУ ПОСЈЕТУ ПАЛЕСТИНСКОГ АМБАСАДОРA

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николаj примио је данас у Сарајеву, у опроштајну посјету, амбасадора Државе Палестине, Његову екселенцију г. Мажида Маруфа.

Амбасадор Маруф се захвалио на изузетно доброј сарадњи Амбасаде Државе Палестине и Митрополије дабробосанске у Сарајеву, те на разумјевању и саосјећању које је Високопреосвећени Митрополит показивао током тешких тренутака које су задесиле Свету Земљу. За успомену на ову сарадњу, Амбасадор Маруф је Високопреосвећеном Митрополиту поклонио једну кефију, коју је носио покојни палестински предсједник Јасер Арафат.

Потом се повео разговор о актуелном стању у Светој Земљи, као и о стању у Босни и Херцеговини. И Амбасадор Маруф и Високопреосвећени Митрополит изразили су наду у бољу будућност у овим двјема земљама, као и у наставак преговора о мирном разрјешењу свих криза, јер рат никоме добра не доноси. Такође су отворена и нека питања будуће сарадње Митрополије дабробосанске и Амбасаде Државе Палестине у Босни и Херцеговини.

На крају, пријатељског и срдачног, разговора Високопреосвећени Митрополит Николај је Амбасадору Маруфу пожелио много успјеха и среће у његовом даљем раду.


23.12.2005
ПОЧЕЛА ОБНОВА МАНАСТИРА ВОЗУЋИЦЕ

Захваљујући Влади Федерације Босне и Херцеговине, која је путем Трансфера за обнову градитељског наслијеђа обезбиједила новчана средства, 13. децембра 2005. године почели су радови на рашчишћавању и превентивној заштити манастирске цркве Свете Тројице у Возућици. Циљ ових радова је заштита цркве од даљег урушавања, консолидација конструкције и привремено покривање.
Радови се изводе под стручним надзором Завода за заштиту споменика Федерације Босне и Херцеговине, који ће израдити пројекат комплетне рестаурације и конзервације цркве, а извођач радова је грађевинско предузеће К-Пројект из Жепча.


23.12.2005
БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА

Поводом празника Рођења Христовог - Божића, Његово високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај упутио је честитку Његовој узоритости Надбискупу врхбосанском Винку кардиналу Пуљићу и бискупима Римокатоличке цркве у Босни и Херцеговини.

Братски Вас поздрављајући поводом овог радосног дана, упућујемо Вам молитвене жеље и молитве Цару мира Христу да заустави несреће и убијања и донесе мир у намучени земаљски свијет. Вама пак желимо да ове свете дане проведете у миру и свакој радости под радостотворним покровом Божјим, заступништвом Пресвете Богородице и свих Светих.

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!
ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Срећна и Богом благословена Нова 2006. година.
Благодат и изобилна милост Исуса Христа, рођеног у пећини и положеног у јасле, нека буде са свима, рекао је Високопреосвећени Митрополит Николај у својој честитци.


23.12.2005
У САРАЈЕВУ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ПРИМЈЕНИ ЗАКОНА О СЛОБОДИ ВЈЕРЕ

Сарајево У Сарајеву је у сриједу, 21. децембра 2005. године, одржан округли сто на тему Примјена Закона о слободи вјере и правном положају цркава и вјерских заједница у Босни и Херцеговини, а у циљу отварања јавне расправе о примјени Закона о слободи вјере с посебним нагласком на проблеме и изазове при провођењу тог Закона.

Организатор округлог стола било је Међурелигијско вијеће у Босне и Херцеговине уз помоћ Фондације Конрад Аденауер и Владе Дистрикта Брчко, а у његовом раду учествовали су представници цркава и вјерских заједница, политичких странака, Министарства правде и Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, Општине Стари Град, Фондације Конрад Аденауер и други.

На округлом столу је закључено да се доношењем Закона отворила могућност побољшања стања цркава и вјерских заједница, као и рјешења питања пензијског и здравственог осигурања вјерских службеника, те да цркве и вјерске заједнице требају сарађивати са државом као равноправни партнери на реализацији општекорисних пројеката. Учесници округлог стола сматрају да је међурелигијски дијалог неопходан и да тај процес треба наставити на свим нивоима.

Током округлог стола, затражено је да се убрза поступак израде и усвајања свих подзаконских аката које предвиђа Закон о слободи вјере, да се додатно обуче службеници који раде на питању односа државе с црквама и вјерским заједницама, да се успоставе канцеларије или именују надлежне особе на локалним нивоима власти за контакте с представницима цркава и вјерских заједница, а да се Закон о прекршају и Кривични закон допуне у смислу спрјечавања изругивања и напада на вјерске објекте и вјерске службенике.

Такође је затражено да се регулише питање пензионог и здравственог осигурања вјерских службеника, да се хуманитарне донације за вјерске заједнице ослободе пореза, те да се Закон о порезу на додатну вриједност у Босни и Херцеговини измијени у смислу да се ослободи од ПДВ-а промет услуга и добара које врше цркве и вјерске заједнице.

Препоручено је да се формира посебна служба при Министарству за људска права и избјеглице БиХ, која би се бавила питањем односа државе и вјерских заједница, као и да се убрза процес доношења Закона о реституцији и поврату одузете имовине вјерским заједницама и црквама и другим власницима.


17.12.2005
У СУСРЕТ ДЈЕТИЊЦИМА
КОСОВО И МЕТОХИЈА – МОЈА МОЛИТВА

У петак, 16. децембра 2005 године, у храмовима Српске православне цркве у Бањалуци, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу, служен је Молебан за страдални народ наш на Косову и Метохији и свим српским земљама.

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је Молебан у цркви Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, уз саслужење више свештеника и ђакона сарајевског архијерејског намјесништва.

Прочитај више


17.12.2005
У ФОЧИ ОДРЖАНА ТРИБИНА О КУЛТУРИ МЕЂУРЕЛИГИЈСКОГ ДИЈАЛОГА

У петак, 16. децембра 2005. године у 13,00 часова, у заједничкој организацији Центра за културу и информисање из Фоче и Општине Фоча, у Фочи је одржана трибина на тему Култура међурелигијског дијалога у Босни и Херцеговини. Учесници трибине били су студенти Богословског факултета Св. Василије Острошки из Фоче, Факултета исламских наука из Сарајева, Медицинског и Стоматолошког факултета из Фоче, те ученици четвртих разеда гимназија из Фоче и Горажда, као и представници политичко-извршне власти општине Фоча и радио-телевизијских и новинских кућа.

Прочитај више


15.12.2005
У СУСРЕТ ДЈЕТИЊЦИМА – МОЛИТВА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

 

У црквама у Републици Српској, у петак 16. децембра 2005. године са почетком у 17 часова биће служен молебан за све страдалнике на Косову и Метохији. Молебан ће служити свештенство из свих епархија Српске Православне Цркве у Републици Српској и то у Бањалуци у Саборном храму Свете Тројице, затим у Бијељини у манастиру Светог Василија Острошког, у Источном Сарајеву у Храму Светог Василија Острошког и у Требињу у Саборном храму Преображења Господњег.


07.12.2005
У ФОЧИ ТРИБИНА О КУЛТУРИ МЕЂУРЕЛИГИЈСКОГ ДИЈАЛОГА

ФОЧАУ петак, 16. децембра 2005. године, у заједничкој организацији Центра за културу и информисање из Фоче и Општине Фоча, биће одржана прва трибина младих на тему: Култура међурелигијског дијалога у Босни и Херцеговини. Трибина ће се одржати у 12,00 часова у просторијама Центра за културу и информисање у Фочи.

Учесници трибине биће студенти завршних година Богословског факултета Св. Василије Острошки из Фоче, Факултета исламских наука и Фрањевачке теологије из Сарајева, Медицинског и Стоматолошког факултета из Фоче, те ученици четвртих разеда гимназија из Фоче и Горажда, као и представници политичко-извршне власти општине Фоча.


05.12.2005
НА ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЋЕНИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У ФОЧИ

На празник Ваведења Пресвете Богородице, у недељу 4. децембра 2005. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је Свету Литургију у капели Богословског факултета и Богословије у Фочи и причестио све професоре и ученике Богословије св. Петра дабробосанског.

У празничној бесједи, Високопреосвећени Митрополит Николај је говорио о Пресветој Богородици, као заштитници и помоћници људи, а потом и молитви и посту као средствима наше припреме за Царство Божије.


02.12.2005
ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА МЕЂУРЕЛИГИЈСКОГ ВИЈЕЋА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

У сриједу, 30. новембра 2005. године, одржана је сједница Међурелигијског вијећа Босне и Херцеговине с представницима власти. Поред чланова МРВ БиХ, Митрополита дабробосанског Г. Николаја, Надбискупа врхбосанског Винка кардинала Пуљића, реису-л-улеме Мустафе еф. Церића и Предсједника јеврејске заједнице г. Јакоба Финција, сједници су присуствовали представници Савјета министара БиХ, Министарства правде БиХ, Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Владе Федерације БиХ, Министарства правде, културе и спорта Федерације БиХ, Министарства за социјални рад и политику Федерације БиХ, Владе Брчко Дистрикта, Владе Кантона Сарајево те Општине Стари Град Сарајево.

Прочитај више